Amsterdam, 2 juni 2010
.
Over tien jaar is het mogelijk om diverse soorten kanker te voorkomen en genezen met vaccins, zo meldt het Algemeen Dagblad vandaag. KWF Kankerbestrijding noemt de ontwikkelingen veelbelovend, maar waarschuwt voor te optimistische verwachtingen.
.
Hoogleraren John Haanen en Cees Melief van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) stellen in het AD dat er op termijn per persoon kan worden vastgesteld tegen welke kankersoorten een inenting noodzakelijk is. Leeftijd, afkomst en andere risicofactoren zijn bepalend.
.
Veelbelovend
KWF Kankerbestrijding noemt de ontwikkeling veelbelovend. De jaarlijkse Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma (KWO)-prijs van KWF Kankerbestrijding wordt dit jaar dan ook onder andere uitgereikt aan professor Melief, wegens zijn onderzoek naar de mogelijkheden van het menselijk afweersysteem en in het bijzonder vaccinaties tegen baarmoedershalskanker. Het vaccin is ontwikkeld bij Het Leids Universitair Medisch Centrum en wordt met de KWO-prijs verder ontwikkeld. Het vaccin blijkt zeer goed in staat om sterke en brede afweerreacties van de T-cellen op te wekken bij bijna alle patiënten met baarmoederhalskanker.
.
Afweersysteem
De werking van vaccins berust op het afweersysteem van het lichaam. De entstof zet het afweersysteem aan om de vorming van tumoren te voorkomen. Groot voordeel van een vaccin is ook dat, anders dan bij chemotherapie, de rest van het lichaam er geen last van heeft. Chemotherapie werkt maar tijdelijk, de prik zet het afweersysteem permanent in werking. Daarnaast moeten afweerstoffen worden toegediend om het lichaam te ondersteunen. Die hoeft het lichaam dan niet zelf aan te maken.
.
Levensverlengend
Behalve preventieve vaccins zijn er ook genezende vaccins in de maak voor kankerpatiënten. In Amerika is onlangs Provenge geïntroduceerd, een vaccin dat levensverlengend werkt bij uitgezaaide prostaatkanker. Door het vaccin kan het leven verlengd worden met gemiddeld 4 maanden. Er is nog veel onderzoek nodig om voor meer kankerpatiënten dergelijke vaccins te ontwikkelen en te verbeteren. Bovendien moeten er per kankersoort verschillende vaccins gemaakt worden, omdat de ontwikkeling en het verloop van elke kankersoort anders is.
.
Beschikbaarheid vaccin in Nederland
Vooralsnog is er in Nederland alleen het preventieve vaccin tegen baarmoederhalskanker beschikbaar. Bij inenting met dit vaccin kan in 70 procent van de gevallen de kanker zich niet ontwikkelen. Daarmee geeft dit vaccin dus nog geen garantie dat kanker zich helemaal niet ontwikkelt. Om ook voor andere kankersoorten vaccins te ontwikkelen, is nog veel tijd nodig. KWF Kankerbestrijding financiert dan ook diverse onderzoeken op dit terrein.
.
bron: KWF
.
zie ook: