Wanda de Kanter en Pauline Dekker

Pauline Dekker en Wanda de Kanter, zijn allebei longarts in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Als niemand zou roken, zouden hun wachtkamers zo goed als leeg zijn.
.
pauline_wanda
.
Ontstaan
15 jaar geleden hebben zij, Pauline en Wanda, elkaar ontmoet op een longartsencongres. Ze begonnen met praten over hun vak, hun verleden, en hielden nooit meer op. Ze zijn zielsverwanten, dat is duidelijk. Inmiddels werken ze allebei in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en zijn ze ook in het dagelijks leven dik bevriend.
Ze hebben allebei flink gerookt. Zij weten dus hoe moeilijk het is om te stoppen. Zij weten alleen ook wat het aanricht en wat je er aan kan doen. Dat is hun motivatie.
.
Stichting Rook Preventie Jeugd
Wanda en Pauline nemen ook zitting in het bestuur van stichting RookPreventieJeugd. Waarom richt deze stichting zich specifiek op Jongeren? Jongeren zijn de primaire doelgroep voor de tabaksindustrie. Jongeren die in deze kwetsbare periode van hun leven beginnen te roken, raken vaak veel ernstiger verslaafd dan degenen die later beginnen. De meeste rokers zijn tussen hun 10e en hun 19e levensjaar begonnen te roken en verslaafd geraakt. Lees meer >>
.
Het bestuur en de Raad van Advies. Lees meer >>

Rookalarm.nl is een initiatief van Stichting Rookpreventie Jeugd. Kinderen zijn vaak de felste tegenstanders van roken. Toch rookt een derde van hen volgens Rookalarm binnen vijf jaar wel. Het doel van het initiatief is zorgen dat kinderen nooit met roken gaan beginnen. Het voorstel van groep 8 – In het ‘Voorstel van groep 8’ gaan de leerlingen op bezoek bij de sigarettenindustrie. Met een presentatie onder hun arm die er voor zal zorgen dat geen kind meer begint met roken.

.

.
Wanda en Pauline winnen de 38e Muntendamprijs 2012 (KWF Kankerbestrijding). Lees meer >>
.
Hun boek: Nederland stopt met roken!
De ervaring van Pauline Dekker en Wanda de Kanter, is dat iedereen met roken kan stoppen, als hij of zij maar gemotiveerd is en de juiste methode gebruikt. Dat is al bij duizenden van hun patiënten gelukt. Het boek dat zij schreven helpt daarbij. Het is bedoeld als handvat voor een rookvrije, gezondere toekomst. Ook verkrijgbaar als het luisterboek >>
.
Hoewel het schrijven en uitgeven van dit boek (en CD) een onafhankelijk initiatief is van Pauline en Wanda, wordt het ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose NVALT. Pauline en Wanda zijn per 2009 benoemd tot duo- voorzitter van de Werkgroep Tabaksverslaving van de NVALT (Vereniging van Longartsen) en winnaars van de ENQ award: door Stivoro beoordeeld als beste behandelaars van Tabaksverslaving van Nederland!
.

Wat levert stoppen met roken je op?

1. Je wordt gezonder
Dat niet-rokers gezonder zijn, wist je al. Maar weet je dat:
  • elk jaar 650.000 Europeanen sterven aan ziektes die samenhangen met roken?
  • van de 4 miljoen rokers in Nederland een kwart door roken zijn/haar pensioen niet haalt?
  • het voordeel van stoppen met roken een betere conditie is en dat het jouw kans verlaagt op een hart infarct en kanker
2. Je houdt meer geld over
Een pakje van 20 sigaretten kost zo’n €5,-. Stel dat je een pakje per dag rookt. Dat is dus €35,- per week. Dat is niet niks! Maar hoeveel is dat per jaar: 365 x €5,- = €1.825,- Waarschijnlijk meer dan je maandsalaris (of de kosten van het rijbewijs die je wilt halen). Als je NU stopt met roken, dan krijg je er €1.825,- bij. Elk jaar weer!
.
3. Je hebt meer zelfvertrouwen
Stoppen met roken is niet gemakkelijk! Mensen die met roken stoppen zijn vaak trots op zichzelf. Terecht want het is een hele prestatie en daar mag jij je zeker goed over voelen. Door te stoppen laat je zien dat je niet gemakkelijk opgeeft. En je gaat er beter door uitzien! Ook goed voor je zelfvertrouwen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief

LAATSTE NIEUWS

Meld je aan als vrijwilliger