Eerste stamceldonor onder de 18 jaar

Het is een vaak gebruikt thema in spannende series en films: de zoektocht naar een geschikte donor. Onlangs was er in Engeland een wel erg jong meisje die in het echte leven de rol van levensreddende donor op zich nam. Victoria Rathmill werd met haar 17 jaar de jongste stamceldonor ter wereld. Een medewerker van het Anthony Nolan Instituut die bij de donatie betrokken was, was zeer onder de indruk. ‘Dit laat zien dat ze een bijzondere jonge vrouw is en dat tieners volwassen en betrokken genoeg kunnen zijn om een zieke vreemde te redden’, aldus Henny Braund

Het verhaal over de jonge heldin begint als er leukemie wordt vastgesteld bij een tweejarig neefje van een vriend van de familie. Toen daarna vrijwilligers van het Anthony Nolan informatie kwamen geven op haar school over de ‘Register & Be a Lifesaver’ campagne, besloot Victoria zich aan te melden als stamceldonor. Op dat moment was ze 16 jaar. Hoewel het gemiddeld zes jaar duurt voordat er een beroep op een donor wordt gedaan, was dat in dit geval binnen zes maanden.

stamceldonor

Eerste stamceldonor van jonger dan 18 jaar – Anthony Nolan is een van de twee instituten ter wereld met beenmergregisters die inschrijvingen vanaf 16 jaar toestaan. Artsen geven vaak de voorkeur aan jonge donoren, want als er een match gevonden wordt is de kans dat deze donoren gezondheidsproblemen hebben die donatie voorkomen kleiner. Van de mensen die een stamceldonatie nodig hebben vindt 30% binnen de familie een geschikte donor, de overige 70% is afhankelijk van vrijwillige, onverwante donoren. De kans dat er een match wordt gevonden is klein, er zijn namelijk erg veel verschillende weefseltyperingen (HLA-typeringen). Maar de kans op een succesvolle transplantatie is het grootst met een zo groot mogelijke overeenkomst. Wereldwijd zijn er inmiddels miljoenen mensen geregistreerd als stamceldonor.

Volgens de moedige Victoria is het net als bloed geven: “Ik zou het zo weer doen, het is niet zo moeilijk. Het zijn een paar dagen uit je leven waarmee je iemand anders kan redden. En ik kreeg een gratis reisje naar Londen.”

Bekijk hier de video waarin Victoria over haar donatie vertelt:

Bronnen: Anthony Nolan, Stamceldonorbank Europdonor en Medical New Today
Beyond Magazine

.

Web Statistics