Bij kanker nog veel te winnen op psychosociaal gebied

De rol van de patiënt in beleid werd toegelicht door prof. dr. Jan Anne Roukema op het 20e congres van de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie (NVPO) op vrijdag 21 maart 2014. Dit gebeurde aan de hand van de nieuwe zorgstandaard voor kanker. “Regels zorgen niet automatisch voor goede kwaliteit.”

.

Prof. dr. Jan Anne Roukema van de Tilburg Universiteit en het St. Elisabeth Ziekenhuis gaat in op de rol van de patiënt bij beleid. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe zorgstandaard voor kanker. “Artsen zijn te veel bezig met regelgeving in plaats van met de patiënt.” En daarom vindt hij dat het tijd is voor actie. “Regelgeving wordt verward met kwaliteitsbewaking, maar regels zorgen niet automatisch voor een goede kwaliteit.” Een ander probleem dat op het moment met regelgeving bestaat is toezicht. “Wie houdt er toezicht? Want we hebben geen vertrouwen in de politiek, de banken en nu ook niet meer in de artsen.”

“De gemiddelde arts denkt aan overleving, niet aan integrale zorg, zelfmanagement of gedeelde besluitvorming. We weten niet wanneer we kunnen stoppen.” Roukema is ook niet enthousiast over de term vechten tegen kanker. “Net of dat je niet goed je best hebt gedaan als je niet beter wordt.” Er zijn meer opties voor screening: “Maar er is te weinig aandacht voor de voors en tegens hiervan.” Daarnaast zorgt het ook voor overdiagnose. “Dat is een concept wat artsen niet goed kunnen uitleggen.” Zelfmanagement en gedeelde besluitvorming zorgen voor meer onzekerheid bij patiënten. “De psychosociale zorg kan patiënten leren hoe ze met die onzekerheid kunnen omgaan. In een oncologisch zorgteam hoort een psycholoog zitting te hebben.” Dit gebeurt vaak nog niet en kosten worden daarvoor als argument gebruikt. “In de DBCs voor kanker zit een deel voor psychosociale zorg. Het zal maar een paar kwartjes zijn, maar het is een opening om erover te discussiëren.” Daarom eindigt Roukema met een oproep aan de deelnemers van het NVPO congres: “Maak duidelijk dat jullie betrokken moeten worden bij de oncologische zorg.”

Bron: NVPO
Beyond Magazine

.

Web Statistics