Kanker, de Keizer aller ziektes

In 2010 verscheen het boek ‘The Emperor of all Maladies: a Biography of Cancer’ geschreven door oncoloog Siddhartha Mukherjee. De bekende regisseur Ken Burns maakt nu een documentaire naar aanleiding van dit boek.

“Waar vecht ik tegen?” “Waar gaan we heen?” Dit waren de vragen van patiënten die voor Siddhartha Mukherjee de aanleiding vormden om een biografie van kanker te schrijven. In 2011 won ‘De keizer van alle ziekten’ de Pulitzerprijs voor non-fictie en inmiddels heeft het de aandacht getrokken van regisseur Ken Burns die er een documentaire van gaat maken.

keizer

Kanker is voor Mukherjee meer dan gewoon een ziekte, het is zo allesomvattend. Daarom voelde het tijdens het schrijven alsof hij over een persoon schreef en dus werd het een biografie van kanker. In het boek gaat hij in op de historische aspecten van kanker, zoals de eerste beschrijvingen door de Egyptenaren. Maar ook recentere ontwikkelingen en de huidige stand van zaken komen aan bod. Twee karakters vormen een soort rode draad door het boek: Sidney Farber en Mary Lasker. Sidney Farber was een pediatrisch patholoog en hij was de eerste die een behandeling tegen acute lymfoblastische leukemie bij kinderen ontwikkelde. Farber wordt gezien als de grondlegger van chemotherapie. Mary Lasker was activiste en filantrope, zij was een van de krachten die ervoor zorgden dat Nixon de ‘oorlog tegen kanker’ startte.

.

© Siddhartha Mukherjee

kanker, de keizer aller ziektes

Deze oorlog tegen kanker is nog steeds in volle gang, maar we zijn nu op het punt dat we oorzaken van kanker op moleculair, cellulair en genetisch niveau beginnen te begrijpen. Voor Ken Burns is dat niet de enige reden om de documentaire over de keizer van alle ziekten te maken. Toen hij nog een kind was heeft hij zijn moeder verloren aan kanker. Dat heeft zijn leven sterk beïnvloed en hij beseft dat veel mensen geraakt worden door kanker. Daarom dus deze documentaire. Het wordt een driedelige, zes uur durende film waar we nog wel tot 2015 op moeten wachten.

Bronnen: EmperorOfAllMaladies.org en Simon and Schuster
Hier vindt je trailer van de documentaire: www.emperorofallmaladies.org

Bron: Beyond Magazine

.

Web Statistics