Weer aan het werk na darmkanker

Als mensen na darmkanker weer aan het werk gaan lopen ze tegen problemen aan als vermoeidheid. Hoe ga je daar mee om? De adviezen en hulpmiddelen van ‘Crohn op je werk’, bedoeld voor mensen met chronische darmaandoeningen, zouden ook bruikbaar kunnen zijn voor mensen met darmkanker.

Als je nadat je darmkanker hebt gehad weer aan het werk gaat, kun je tegen een aantal problemen aan lopen. Vermoeidheid en cognitieve problemen zijn er vaak al tijdens de behandeling maar worden opeens echt actueel als je weer gaat werken. Toch is weer aan het werk gaan erg belangrijk. Het zorgt voor inkomen, geeft afleiding en draagt bovendien ook bij aan het herstelproces.

darmkanker

Hoe ga je dan met deze problemen om? Zowel de werknemer als de werkgever zit vaak met veel vragen. Wat kan de werknemer? Hoe kan de werknemer nuttig worden ingezet? Omdat beide partijen vaak niet precies weten hoe alles zou moeten verlopen is het belangrijk de problemen bespreekbaar te maken. Daarvoor moet de werknemer open zijn over zijn of haar vragen, wensen en ziekte en de werkgever moet dit ook stimuleren.

Mensen met chronische darmziekten, zoals Crohn of IBD, lopen tegen vergelijkbare problemen aan. Ook deze mensen hebben veel last van vermoeidheid. Op de website ‘Crohn op je werk’ wordt aandacht gevraagd voor deze problemen en worden handreikingen gedaan om tot oplossingen te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld handige checklists te downloaden voor werknemers en werkgevers. Hiervan zouden ook mensen met darmkanker of die darmkanker gehad hebben profijt kunnen hebben. Op deze manier kan er een open gesprek gevoerd worden. Samen kunnen werknemers en werkgever er dan voor zorgen dat werknemers die darmkanker hebben of hebben gehad weer op de beste manier aan het werk kunnen.

Bekijk hieronder een interview met Ragna van Hummel, expert werk en kanker / Directeur Re-turn, over dit onderwerp, gemaakt door de SPKS: patiëntengroep Darmkanker Nederland.

Bronnen: Crohn op je werk, Medical Facts en kanker.nl
Beyond Magazine

.

Web Statistics