Teelbalkanker

Teelbalkanker is hetzelfde als zaadbalkanker of testiscarcinoom.

Waar zitten de zaadballen?

De normale positie van de testikels (zaadballen) is in de balzak. Tijdens de ontwikkeling van het embryo in de baarmoeder zakken de testikels via de liezen naar de balzak. Soms kunnen de testikels daarom op een andere meestal hogere positie hangen, zoals in de lies.

Wat doet de testikel/zaadbal?

De zaadballen zijn verantwoordelijk voor de productie van het mannelijk geslachtshormoon (testosteron) en daarnaast verzorgen de zaadballen de aanmaak van de zaadcellen. Bij zaadbalkanker ontstaat er kanker in de zaadbal. Meestal gebeurt dat in de cellen die het zaad aanmaken.

Hoe vaak komt zaadbalkanker voor?

Zaadbalkanker wordt in Nederland ongeveer 400 keer per jaar vastgesteld. De leeftijd van de diagnose is meestal tussen de 15 en 40 jaar. Onder jonge mannen is het dan ook de meest voorkomende vorm van kanker. In 2011 werd zaadbalkanker in het Reinier de Graaf Gasthuis 31 keer vastgesteld.

Welke klachten heb je bij zaadbalkanker?

Meestal is er sprake van een verharding van de bal. Je voelt bij het onderzoek een verschil in de elasticiteit van de ene bal in vergelijking met de andere bal. Meestal geeft zaadbalkanker pas in een laat stadium klachten. Zoals bijvoorbeeld rugklachten of pijn in de buik.

Wat is de oorzaak van zaadbalkanker?

De oorzaak voor het ontstaan van zaadbalkanker is niet helemaal duidelijk. Een aantal risicofactoren zijn beschreven. Als je bekend bent of ooit behandeld bent voor een niet ingedaalde zaadbal kan dit een verhoogd risico geven aan die zijde. Ook kan een chronische verminderde bloedtoevoer een verhoogd risico geven op zaadbalkanker. Mogelijk speelt ook een erfelijke component een rol.

Welke onderzoeken zijn nodig om zaadbalkanker vast te stellen?

Als je een verharding in je bal voelt is dit een dringende reden om een snelverwijzing aan je huisarts te vragen. Zaadbalkanker is een snel groeiende vorm van kanker. Het is dan ook belangrijk dat de ziekte vroeg ontdekt wordt.  Er zal aanvullend een echo van de balzak worden gemaakt en een bloedtest worden gedaan. Als er een verdenking van zaadbalkanker bij je is zal je meestal op zeer korte termijn worden geopereerd. Daarnaast zal een aanvullende CT scan (bron: gezondheidsnet.nl) worden gemaakt van je buik en longen.

De behandeling

De behandeling bij verdenking balkanker bestaat uit het binnen 48 uur verwijderen van de teelbal via de lies. Deze operatie kan in dagbehandeling plaatsvinden.

Moet je na de operatie nog aanvullende behandelingen ondergaan?

Ongeveer een week na de operatie krijg je bij ons de uitslag van het weefselonderzoek en de aanvullende foto uitslagen. Aan de hand van deze resultaten wordt gekeken of je aanvullende behandelingen nodig heeft. De aanvullende behandeling kan bestaan uit bestraling, operatie van de lymfeklieren of chemotherapie. De resultaten worden altijd besproken in een speciale vergadering waar alle urologen, kankerspecialisten en bestralingsdokters aanwezig zijn. Zodoende krijg je altijd een weloverwogen advies. Je blijft gemiddeld 10 jaar onder controle staan van een kankerspecialist.

Ben je nog wel vruchtbaar na de behandeling?

Als één zaadbal is weggehaald ben je nog gewoon vruchtbaar. Door de aanvullende behandeling die soms nodig zijn kan een soms tijdelijke onvruchtbaarheid optreden. Daarom zal bij jou de mogelijkheid van sperma invriezen besproken worden. Ook kan je op een later moment kiezen voor het plaatsen van een prothese.

Bron: Urologie Delft  – Reinier de Graaf Gasthuis

Heb je nog vragen? Meer info vind je hier >>

Patiëntenvereniging

De vereniging is bereikbaar via zaadbalkanker.nl.

.

Web Statistics