LEEF GEZOND!

Het LEEF GEZOND! -programma is inmiddels aangeboden op verschillende scholen, o.a. op het Scala Rietvelden college. Meer over het Scala Rietvelden (onderdeel van PENTA College) lees je hier >>

Leef gezond! Minder kans op kanker
Iedereen kan kanker krijgen. Maar wie gezond leeft, heeft wel mínder kans om kanker te krijgen. Een gezonde leefstijl houdt in: gezond eten, genoeg bewegen, een gezond gewicht, niet roken, verstandig zonnen en geen alcohol. Onderzoek wijst uit dat we met de 6 leefregels wel 35-50 procent van de kanker zouden kunnen voorkomen (bron: KWF).

De volgende 6 leefregels helpen om je lichaam sterker te maken tegen kanker:

1. Roken is de belangrijkste oorzaak van kanker. 1 op de 3 gevallen van kanker is te voorkomen als er niet meer wordt gerookt. Ook meeroken kan leiden tot kanker. Er is een duidelijke relatie tussen roken en het ontstaan van verschillende soorten kanker (o.a. longkanker)

Roken vergroot ook het risico op o.m. hart- en vaatziekten, diabetes en longaandoeningen, en leidt tot een verminderde vruchtbaarheid. Gemiddeld leven rokers vijftien jaar minder lang dan niet-rokers. Grofweg kan je zeggen dat iedere sigaret je leven met 28 minuten verkort.
.

2. Bewegen is gezond. Alledaagse lichamelijke activiteiten zoals lopen en fietsen verlagen het risico op bepaalde soorten kanker, zoals dikkedarmkanker en borstkanker. Onvoldoende bewegen kan daarnaast leiden tot overgewicht. En overgewicht verhoogt ook het risico op kanker.

Onderzoek heeft een duidelijk verband aangetoond tussen het ontstaan van kanker en ons eigen gedrag. Je kan zelf veel doen om de kans op kanker te beperken. Voldoende bewegen is één van de adviezen om uw risico te verlagen.

3. Overgewicht is slecht voor de gezondheid. Het veroorzaakt ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Daarnaast zorgt overgewicht ervoor dat je je minder fit voelt.

Mensen met overgewicht hebben een hoger risico op onder andere borstkanker, dikkedarmkanker, baarmoederkanker, slokdarmkanker en nierkanker. Door overgewicht voel je je ook minder energiek. Dagelijks gezond eten en minimaal 30 minuten lichaamsbeweging ondersteunen een gezond gewicht.

4. Wees matig met alcohol
5. Eet gezond
6. Zon verstandig

.

Wat levert stoppen met roken je op?

1. Je houdt meer geld over
Een pakje van 20 sigaretten kost zo’n €5,-. Stel dat je een pakje per dag rookt. Dat is dus €35,- per week. Dat is niet niks! Maar hoeveel is dat per jaar: 365 x  €5,- = €1.825,- Waarschijnlijk meer dan je vakantiebaantje (of de kosten van het rijbewijs die je wilt halen). Als je NU stopt met roken, dan krijg je er €1.825,- bij. Elk jaar weer!
.
2. Je hebt meer zelfvertrouwen
Stoppen met roken is niet gemakkelijk! Mensen die met roken stoppen zijn vaak trots op zichzelf. Terecht want het is een hele prestatie en daar mag jij je zeker goed over voelen. Door te stoppen laat je zien dat je niet gemakkelijk opgeeft. En je gaat er beter door uitzien! Ook goed voor je zelfvertrouwen.
.
3. Je wordt gezonder
Dat niet-rokers gezonder zijn, wist je al. Maar weet je dat:
  • elk jaar 650.000 Europeanen sterven aan ziektes die samenhangen met roken?
  • van de 4 miljoen rokers in Nederland een kwart door roken zijn/haar pensioen niet haalt?
  • het voordeel van stoppen met roken een betere conditie is. Hierdoor kan je beter presteren. Ook verlaagt het jouw kans op een hart infarct en kanker

Iedereen kan stoppen met roken! Belangrijk is dat je gemotiveerd bent EN de voor jou juiste methode toepast, want die is voor iedereen anders. Pauline en Wanda leggen uit hoe. Lees hier voor meer info >>

.

LEEF GEZOND! – Dit programma is inmiddels aangeboden op o.a. het Scala Rietvelden college. Meer over het Scala Rietvelden (onderdeel van PENTA College) lees je hier >>

Laat je fotograferen met topsporters (o.a. tennister Demi Schuurs (dubbelpartner Kim Clijsters) voor de LIVESTRONG NL fotowall en maak kans op een geweldige prijs!

Op maandag 27 augustus, tijdens de opening van het nieuwe schooljaar, krijg je de kans om met een topsporter op de foto te gaan. En met jouw foto maak je ook nog eens kans op een geweldige LIVESTRONG prijs:

  • Zorg dat je cool & sportief op de foto staat
  • Je foto zal uiterlijk 30 augustus 2012 op onze Facebookpagina worden geplaatst.
  • Deelname is mogelijk na het “liken” van onze Facebookpagina
  • Promoot je foto – door hem te taggen en te delen met zoveel mogelijk vrienden – en zorg dat je de meeste likes voor jouw foto krijgt!
  • Donderdag 13 september zal de foto met de meeste likes worden vastgesteld.
  • Diegene die dan de meeste likes heeft verzameld, ontvangt een geweldige LIVESTRONG prijs!
  • Als deelnemer geef je toestemming aan LIVESTRONG NL om je foto te mogen gebruiken voor haar eigen Facebook-, Twitter- en websitepagina

Topsporter Yvonne Hijgenaar kwam uit voor Nederland tijdens de Olympische Spelen 2012 – het baanwielrennen. Zij werd vierde. Haar andere beste prestaties zijn: winst in 3 wereldbekerwedstrijden en 5 Nederlandse titels op de 500 meter, 4 Nederlandse titels op de sprint. Ook haalde ze driemaal een medaille op een WK. In 2005 won zij brons div. onderdelen en in 2007 samen met Willy Kanis zilver op de team sprint.

.

Web Statistics
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Meld je aan als vrijwilliger