Kan voeding je kans op kanker verkleinen of vergroten?

Voeding kan zeker de kans op kanker juist vergroten of verkleinen. We weten niet altijd hoe voeding de kans op kanker beïnvloedt, maar we weten wel dat dit voor bepaalde voeding (of voedingsstoffen) zeker zo is.

Fruit en groenten bevatten belangrijke vitaminen en mineralen. Voldoende fruit en groenten eten maakt het risico op o.a. maagkanker, keelkanker, mondkanker, slokdarmkanker aanzienlijk kleiner.

Rood vlees daartegen verhoogt het risico op dikkedarmkanker. Met rood vlees wordt bedoeld: alle vlees en vleeswaren van rund, varken, lam of paard (rauw of bewerkt).

Te veel zout (meer dan 6 gram per dag) eten verhoogt het risico op maagkanker. Te veel zout kan de maagwand beschadigen, waardoor deze gevoeliger wordt voor infecties. Zout kan er ook voor zorgen dat kankerverwekkende stoffen in de maag sterker werken.

Calcium is een stof waarvan je niet te weinig moet eten, en ook niet te veel. Te veel calcium vergroot de kans op prostaatkanker, te weinig het risico op dikkedarmkanker. De juiste hoeveelheid is 2 à 3 glazen zuivel (melk, yoghurt, e.d.) en 1 à 2 plakken kaas (700 tot 1.000 milligram calcium per dag)

Wat kun je zelf doen – Advies voor minder kans op kanker:

  • Fruit en groente: Eet minimaal 2x fruit en 200 gram groenten per dag.
  • Rood vlees (rund, varken, lam, paard): Eet niet meer dan 500 gram per week. Dit is gemakkelijk haalbaar wanneer je wekelijks bijvoorbeeld 2x vis, 1x kip (of ander gevogelte) en 1x vegetarisch eet.
  • Zout: Voeg weinig zout toe aan je eten en eet zo weinig mogelijk producten waarin veel zout zit (kant-en-klaarmaaltijden voor de magnetron, snacks, tussendoortjes, e.d. )
  • Calcium: Gebruik minimaal 2 à 3 glazen zuivelproducten en 1 à 2 plakken kaas (700 mg, maar maximaal 1.000 mg calcium per dag).

bron: KWF

Wil jij jezelf naar een gezonder eetpatroon coachen? – Met het persoonlijke advies van Mijn Voedingscentrum haal je het beste uit jouw voeding.  Meld je GRATIS aan op deze website en je krijgt direct toegang tot handige tools, zoals een eetdagboek de Eetmeter, een Caloriechecker en een BMI-meter. – Aanvullende informatie over BMI (Body Mass Index) lees je  hier >>

.

Web Statistics

.