Veranderde screening zou doden longkanker kunnen verminderen

Een verandering van de screeningsmethode naar longkanker zou het aantal dodelijke slachtoffers van deze ziekte kunnen verminderen. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs gepresenteerd werd in het gezaghebbende medische tijdschrift de New England Journal of Medicine. Het onderzoek voegt nieuwe informatie toe aan de discussie over de mogelijkheid van screening op longkanker.

screening-longkanker
.
.
.
.
.
.
.
Op dit moment wordt er in Nederland nog niet op longkanker gescreend. Waarom niet, zou je je af kunnen vragen. Is het niet handig om deze dodelijke ziekte in een vroeg stadium op te sporen? Het probleem zit hem in een afweging van de kosten en de baten. Volgens het longkanker informatiecentrum zijn er tot nu toe nog geen methoden ontdekt die zo effectief zijn in het opsporen van longkanker in een zo vroeg stadium, dat er ook daadwerkelijk minder mensen aan doodgaan. Wel worden er in verschillende landen studies gedaan naar de mogelijkheid van het preventief scannen met CT-scans.

De sleutelwoorden bij deze studies zijn de termen sensitiviteit en specificiteit. De sensitiviteit van een test is het percentage terecht positieve uitslagen onder zieke personen. Hoe hoger de sensitiviteit van een test, hoe groter de kans dat iemand die daadwerkelijk de ziekte heeft, een positieve testuitslag krijgt. De specificiteit van een test is het percentage terecht negatieve testuitslagen onder de niet-zieke personen. Uit de onlangs gepubliceerde studie blijkt nu dat door het verfijnen van de selectiecriteria de sensitiviteit van screening op longkanker verbeterd kan worden, zonder dat dit ten koste gaat van de specificiteit.

Door twee verschillende vormen van screening met elkaar te vergelijken, kwamen de onderzoekers er onder meer achter dat het toevoegen van de persoonlijke kankergeschiedenis van mensen en de etnische afkomst de uitkomsten kunnen verbeteren. Door deze en andere criteria zou de kosteneffectiviteit van screening op longkanker volgens de artsen verbeterd kunnen worden. Of de bevindingen op termijn ook omgezet gaan worden in daadwerkelijk beleid, is echter nog afwachten.

Hier zijn de resultaten van het onderzoek te lezen.

Bron: Beyond Magazine

Cancernetwork.com, New England Journal of Medicine en longkankerinformatiecentrum

.

Web Statistics