Femke Kuiken

Femke Kuiken – Je bent jong, vrouw en in de bloei van je leven. En dan plots slaat het noodlot toe. De diagnose borstkanker wordt gesteld. Je voelt je niet ziek maar bent het als geen ander. Het overkwam Femke Kuiken (35) uit Rotterdam.

– Hoe ontdekte je dat er iets mis was?
Femke: ,,Ik kwam uit een wat mindere periode maar ging me steeds beter voelen. ‘Wat zie je er goed uit’ kreeg ik steeds vaker te horen. En toen ontdekte ik een knobbeltje in mijn borst. Dit was in september 2009. De allereerste stap was de huisarts bezoeken. Mijn huisarts, wie ik tot op de dag van vandaag dankbaar ben, hield het in eerste instantie op een kyste. Toch verwees hij me door voor nader onderzoek naar het ziekenhuis. Hij is een voorzichtige huisarts en zei dat hij het risico niet nam. Stel dat ik een van die vrouwen was! In oktober voor mammografie naar het ziekenhuis, waar direct een echo en punctie zijn gedaan. Dezelfde dag kreeg ik de diagnose: borstkanker met uitzaaiingen in de oksel.’’

Femke werd behandeld in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De eerste stap was een operatie, gevolgd door 6 chemokuren. Tussen de kuren steeds 3 weken herstellen om de volgende kuur te kunnen ondergaan.

Ongeveer driekwart jaar later is ze weer fit. Het trainingsprogramma, Fit & Balans, dat ze volgde in het ziekenhuis, heeft daaraan bijgedragen, zegt Femke. Dat ze fysieke inspanningen nu al weer kan opbrengen, heeft ze naar haar mening te danken aan haar deelname aan Fit en Balans. ,,Je komt twee keer per week om te sporten,” vertelt Femke. ,,Door het programma heb ik minder conditie verloren dan ik normaal zou hebben verloren.”

Sporten tijdens de behandeling met chemokuren lijkt een enorme opgave. Femke: ,,Het heeft mij naast de mogelijkheid zo fit mogelijk te blijven een vriendschap voor het leven opgeleverd. Tijdens het sporten heb je contact met lotgenoten, mensen die dezelfde of vergelijkbare behandelingen ondergaan. Met Anita klikte het vanaf de eerste ontmoeting. We belden en smsten elkaar steeds vaker en daaruit is een hechte vriendschap ontstaan. In een moeilijke tijd zijn er in mijn leven ook hele mooie dingen gebeurd.’’

“Kerst 2009 zat ik er heel anders bij. Ik was inmiddels kaal en kreeg vlak voor de kerst mijn 2e chemokuur. Deze kerst zit ik aan tafel met een ‘nieuw hoofd met haar’. Gezond, fit en vol ideeen voor het nieuwe jaar. Kerst vieren met de mensen die me zo dierbaar zijn, die me tijdens mijn ziekteperiode hebben opgevangen en gesteund. Het samenzijn is voor mij het waardevolst de komende dagen.”

Lees meer >>
Meld je aan voor de nieuwsbrief

LAATSTE NIEUWS

Meld je aan als vrijwilliger