De activiteiten van de kankerbestrijders begonnen op het VIP-terrein op een steenworp afstand van de start- en finishlijn. Toen het peloton daar om half twaalf weg werd geschoten voor tweehonderd kilometer door Limburg, waren de eerste donaties bij de stand al gedaan. De leden van het LIVESTRONG team voerden veel waardevolle gesprekken met toeschouwers. Onder meer Hennie Kuiper maakte een praatje en reserveerde tijd voor een fotosessie.

Dat LIVESTRONG_NL deze mogelijkheden had, was te grotendeels te danken aan de organisatie van de Eneco Tour. ,,Het is een grote eer dat we prominent aanwezig mochten zijn bij het belangrijkste meerdaagse wielerevenement van Nederland. We zijn verheugd dat de organisatie, en met name Rob Discart en Chris Vannoppen, de stichting een warm hart toedraagt”, aldus een woordvoerder van LIVESTRONG_NL.

Tevens schonk het promotieteam veel aandacht aan de KidsRide op de Markt. Onder leiding van Leontien van Moorsel en Michael Boogerd waanden deelnemers van zeven tot twaalf jaar zich een ware Phillipe Gilbert.

De echte Gilbert bereidde ondertussen een aanval voor op klassementsleider Boasson Hagen. Achter een kopgroep van twaalf renners, met Juan Antonio Flecha als blikvanger, muisde hij ervan onder met David Millar. Maar hun demarrage op zeventig kilometer van de streep werd in de kiem gesmoord door Boasson Hagen. De Noor hield ook op de Cauberg en Fromberg probleemloos stand.

Pas op zeven kilometer van de streep ontbrandde de strijd opnieuw. Gilberts ploeggenoot Jelle Vanendert trok het uitgedunde peloton uit elkaar. De Belgisch kampioen kon ditmaal geen potten breken; zijn versnelling werd vlug gepareerd.

Op luttele kilometers van het eind werden de overblijfselen van de kopgroep ingerekend en was een massasprint onvermijdbaar.

Die sprint werd ontkleurd door valpartijen van Jurgen Roelandts en Denis Galimzyanov in de laatste bocht. Ook Taylor Phinney (vorig jaar nog Trek-LIVESTRONG) moest in de remmen. Edvald Boasson Hagen profiteerde en gaf zijn eindoverwinning nog meer kleur door ook de slotrit te winnen. Het RadioShack-shirt met geel bandje van Manuel Cardoso bolde als tweede over de finish.

Voorzitter Bert van Soest van de Stichting Wielerpromotie Sittard-Geleen reageerde enthousiast op de spannende afloop van de rittenkoers: ,,De verschillen tussen de renners in de Eneco Tour zijn doorgaans klein. Dat de beslissing pas in Sittard viel, maakt de koers voor ons extra aantrekkelijk.”

Op het moment dat Boasson Hagen het podium betrad, had het LIVESTRONG team al veel positieve reacties en donaties ontvangen. Daarmee drukte de stichting zijn stempel op een prima georganiseerde Eneco Tour.

© LIVESTRONG_NL/Tom Vennink

Voor meer foto’s zie ook Facebook >>