Bas Stamsnijder

Mijn broer en wielrennen
Ik heb een broer die op 6 jarige leeftijd getroffen werd door een hersentumor. Volgens de doktoren was zijn kans op overleving minder dan 10%. Maar na een operatie van ruim 8 uur kan ik met trots zeggen dat hij het heeft gehaald.
.
Jaren verstreken en mijn broer begon met wielrennen. Doordat de fijne haarvaat structuur achter in zijn hoofd was dood bestraald, tijdens de tumorbehandeling 9 jaar eerder, kreeg hij op zijn 15e, na een wedstrijd een zware terugval. Een halfzijdige verlamming was het gevolg. De doktoren zeiden dat mijn broer blij mocht zijn als hij ooit weer zou kunnen lopen.
.
Met die boodschap had hij geen vrede en de topsporter die hij was fietste hij, voor het volgende gesprek met de dokter, het ziekenhuis binnen. Door te vallen en op te staan, nog harder te vallen en weer op te staan had hij zijn doel gehaald.
.
Levensmotto
Topsport heeft hij nooit meer kunnen bedrijven en dat is altijd een zwaar verlies voor hem geweest. Maar door zijn doorzettingsvermogen en drive was hij voor mij DE motivator waarom ik met wielrennen ben begonnen. En was hij de reden dat ik bleef doorzetten ook als het even moeilijk was. Het motto van mijn broer was: “Zeg mij niet wat ik niet KAN doen… Zeg mij wat ik niet zou MOETEN doen. Maar zeg mij niet wat ik niet kan doen!”
.
3 Jaar geleden ging het weer mis er werd er teelbal kanker bij hem geconstateerd, na wederom een lang ziekte bed en vele behandelingen is hij weer genezen, maar vanaf DAT moment heb ik besloten mij in te zetten voor de strijd tegen kanker en niet te rusten voordat we deze ziekte de wereld uit hebben.
.
Sommige mensen zeggen dat dit onmogelijk is en dat gekkenwerk is, maar samen, met iedereen die deze wens en droom ook heeft weet ik zeker dat ons dat gaat lukken want: “vertel ons niet wat we niet kunnen doen…Vertel ons wat we niet zouden moeten doen. Maar vertel ons niet wat we niet KUNNEN doen!!”
.

LIVESTRONG en samen winnen
Kanker raakt ons allemaal, iedereen kent wel iemand of is gerelateerd aan iemand die door deze verschrikkelijke ziekte getroffen is. Kanker kost jaarlijks aan ruim 8 miljoen mensen het leven, 22.000 mensen per dag, dat zijn meer slachtoffers dan AIDS, TBC & Malaria bij elkaar!
.
Elke dag dat we aan kanker mensen verliezen is een moreel en ethisch falen! Samen kunnen wij deze ziekte de das om doen, we hebben de kennis en de medicijnen om deze mensen te redden. En dagelijks word er meer en beter onderzoek gedaan naar het onderdrukken en uitroeien van deze ziekte. Maar helaas is dit niet een gevecht dat we alleen kunnen winnen, we hebben elkaar nodig.

© Bas Stamsnijder/LIVESTRONG_NL

<< Lees meer over Bas – ex-profwielrenner

.
.
Bas Stamsnijder was zeven jaar profwielrenner o.a. bij Cycling Team De Rijke-Shanks en studeerde Commerciële Economie aan de Saxion Hogeschool

Volg Bas via twitter op @Bas_Stamsnijder

Wil je een bericht voor Bas achterlaten? Ga dan naar:
.
Meld je aan voor de nieuwsbrief

LAATSTE NIEUWS

Meld je aan als vrijwilliger