Froukje van Zinnen

RftR
.
Wie ben ik? – Mijn naam is Froukje van Zinnen en ik ben 20 jaar. Ik volg Sport en Bewegingseducatie op de Hogeschool Zeeland in Vlissingen. Ik leer hier om leefstijlcoach te worden. Dit houdt in dat ik mensen die een ongezonde leefstijl hebben (o.a. roken, teveel alcohol drinken of ongezond eten) ga begeleiden om hun leefstijl aan te passen op een verantwoorde manier om eventuele ziektes te voorkomen. Eén van de meest bekende ziektes die voortkomt uit een slechte leefstijl is kanker. Het lijkt me zeer motiverend om na mijn studie mensen te begeleiden om vreselijke ziektes, zoals kanker te voorkomen.

Sport – Ik heb sporten altijd superleuk gevonden. Op mijn zevende ben ik begonnen met synchroonzwemmen en heb dit altijd met ontzettend veel plezier gedaan. Bij het synchroonzwemmen komen er veel dingen samen, het zwemmen op muziek, kracht, lenigheid en zeer technisch zwemmen. Op mijn zeventiende heb ik besloten hiermee te stoppen omdat je, wanneer je senior wordt, niet zo’n ‘wedstrijddrive’ meer hebt. Er zijn vanaf die leeftijd ook niet veel Nederlandse meiden meer die synchroonzwemmen of je moet tot de top van Nederland behoren, maar daar hoorde ik helaas niet bij. Mijn hoogtepunt in het synchroonzwemmen is een vijfde plaats op het Nederlands Kampioenschap.

Wielrennen en wedstrijden – In de zomerstops vond ik het al een aantal jaar leuk om te wielrennen. Lekker je hoofd leeg maken en genieten tijdens een lang stuk fietsen. Ik vond het heerlijk om na een uur of twee thuis te komen en echt helemaal kapot op de bank te ploffen. Dit kende ik niet bij het synchroonzwemmen. Daar ga je in drie minuten tot het uiterste, maar ik had nooit dat ik de rest van de dag een voldaan gevoel had en echt moe was. Dit vond ik wel in het wielrennen. In de zomer 2011 was ik met LIVESTRONG NL bij de Draai van de Kaai in Roosendaal, een profcriterium voor alle disciplines in het wielrennen. Hier zag ik ook vrouwenwielrennen en na deze profronde ben ik gestart met wielrennen. Ik besloot om nog één seizoen te zwemmen en ben daarna overgestapt.

Marianne Vos – Ik heb ongelofelijk veel geleerd in het wielrennen tijdens mijn eerste jaar. Het belangrijkste dat ik heb geleerd is om nooit op te geven. Vanaf je achttiende levensjaar kent het vrouwenwielrennen geen onderscheid meer tussen profs of amateurs. Ik heb in dit seizoen ook naast Marianne Vos aan de start gestaan. Dit is natuurlijk een ongelijke strijd. Marianne werd in 2012 Olympisch Kampioen en ik stond als beginneling naast Marianne met haar gouden fiets aan de start. Gedurende dit seizoen ben ik wel met stappen vooruit gegaan, maar af en toe werd ik er nog afgereden allereerst omdat ik achteraan start en omdat bij de vrouwen bijna altijd hard gestart wordt (soms boven de 50 km per uur). Dit kon ik natuurlijk nog niet aan, maar ik bleef het wel erg leuk vinden. Na een goede winter heb ik besloten om in februari 2013 op trainingskamp te gaan in Mallorca. Tijdens zo’n trainingskamp kan je een week lang veel uren maken en concentreer je je alleen op het fietsen.

Blessure… maar ik geef nooit op – Helaas ben ik na mijn eerste trainingsdag, op een erg ongelukkige manier, gevallen tijdens een ritje op de fiets. Om een lang verhaal kort te maken ben ik, na veel fouten door verschillende ziekenhuizen, inmiddels tien maanden en twee operaties verder. Uiteindelijk bleek dat het kopje van mijn spaakbeen, wat in je elleboog zit, uit de kom te staan en was deze gescheurd. Daarnaast zat er een scheurtje in mijn pols, was er een botje afgebroken, lag er een zenuw verkeerd en was er een bandje gescheurd. Ik ben op het moment dat ik dit schrijf zover hersteld dat ik mijn dagelijkse dingen weer kan doen, maar wielrennen zit er nu helaas nog niet in. Ik hoop voor het einde van 2013 weer op de fiets te zitten. Wat ik sowieso al had geleerd van het wielrennen, heb ik dit jaar nogmaals geleerd, geef nooit op. Het zal nog een tijdje duren, maar ik ga weer koersen. Om terug te komen zal zwaar zijn vooral omdat ik inmiddels een derdejaars elite vrouw ben, maar ik zal terug komen!

[Not a valid template]

LIVESTRONG – Vijf jaar geleden moesten we op school een profiel werkstuk maken en je mocht zelf je onderwerp kiezen. Ik heb toen gekozen om over Lance Armstrong te schrijven. Natuurlijk kwam er ook een hoofdstuk over de LIVESTRONG Foundation. Tijdens mijn onderzoek kwam ik er via het internet achter dat LIVESTRONG ook in Nederland actief was en dat je je aan kon melden als vrijwilliger. Dat heb ik toen gedaan.

Kanker raakt iedereen – In die tijd had ik, gelukkig, nog geen persoonlijke ervaring met de ziekte kanker maar je hoort het wel veel om je heen en als je dan goed kunt doen voor een ander, dan help ik graag! In de jaren dat ik nu als vrijwilliger mee draai bij LIVESTRONG NL ben ik steeds meer de organisatie ingegroeid. Helaas heb ik afgelopen jaar de ziekte kanker ook van dichtbij meegemaakt. De man van mijn moeders beste vriendin is aan kanker overleden. Wat een vreselijke en ontzettend oneerlijke ziekte is het toch… Ik kan niet begrijpen dat mensen zo hard vechten en het dan uiteindelijk toch verliezen. Vanuit de Nederlandse LIVESTRONG stichting vechten we voor deze mensen en zeker ook voor hun families die deze oneerlijke strijd aan moeten gaan.

LEEF GEZOND! campagne – Ook heb ik voor LIVESTRONG NL op een Havo/VWO in Spijkenisse presentaties gegeven over het ‘LEEF GEZOND!’ project. Ik heb over mijn eigen sportervaringen verteld en over de invloed die o.a. roken heeft op je gezondheid. Daarnaast heb ik uitgelegd wat de behandelmethode hyperthermie inhoudt en hoe dit gebruikt wordt in de behandelingen tegen kanker. Met mijn verhaal over hyperthermie trok ik de aandacht van de leerlingen, vooral ook omdat ik maar iets ouder was dan de leerlingen waar ik mijn presentatie aan mocht geven. Zo’n presentatie blijft veel beter hangen dan wanneer je het bijvoorbeeld in een folder zet. Daarom vind ik het belangrijk dat LIVESTRONG NL deze presentaties blijft geven. Dit alles maakt mij erg trots dat ik teamlid mag zijn bij zo’n goed doel!

©Froukje van Zinnen

 

.
Update volgt








Meld je aan voor de nieuwsbrief

LAATSTE NIEUWS

Meld je aan als vrijwilliger